Leyendael

Het witte gebouw van de Leyendael-LTS was in de jaren zestig een markant gebouw, een Tilburgs icoon van de moderne tijd. Als eerbetoon heeft het nieuwe gebouw dezelfde lichte, optimistische uitstraling, ook al is de huidige functie (woningen en kantoren) compleet anders. Dankzij witte betonnen gevelplaten en glas oogt het zestig meter hoge gebouw opvallend slank en ‘luchtig’.

Stads en ook vriendelijk
Het hoofdgebouw toont zich aan de Ringbaan Zuid en daarmee aan de stad. De overige bouwdelen bevinden zich in de ‘tuin’ en richten zich op de achterliggende woonwijk. De openbare ruimte is hier kindvriendelijk ingericht. Patiowoningen en oude eiken vormen de afbakening van het complex.

Lichte huid
Het hoofdgebouw is voorzien van witte betonnen gevelplaten met Noorse graniettoeslag. Het heeft daardoor een bijzondere, lichte ‘huid’, die bovendien zelfreinigend is. Door de lichte kleur voegt Leyendael zich mild in de bestaande omgeving.

’s Avonds een ander gebouw
De onderste lagen van het hoofdgebouw bestaan uit kantoren. Als ’s avonds de lichten aangaan, worden de woningen nadrukkelijk zichtbaar en lijkt er een nieuw gebouw te ontstaan.

Kenmerken

Status Gerealiseerd
Plaats Tilburg, Ringbaan-Zuid
Aantal woningen 56 grondgebonden koopwoningen, 133 koopappartementen, 14 appartementen sociale huur
Architect DAT Architecten
Aannemer Bouwcombinatie Remmers-Alphons Coolen

Projecten

 

 

naar boven